05 June 2011

ຄຸນປະໂຫຍດຂອງໝາກພິກ


- ນັກ​ໂພ​ຊະນາ​ການ​ຢືນຢັນ​ວ່າ ໝາກພິກ ​ເປັນ​ພືດ​ທີ່​ມີ​ປະ​ໂຫຍ​ດຈິງ​ແທ້ ເພາະຄວາມ​ເຜັດ​ຂອງໝາກພິກນັ້ນມັນ​​ມາ​ຈາກ​ສານແຄັບ​ໄຊ​ຊິນ ​ແລະ​ໃນ​ຂອງ ມັນກໍ່ມີ​ວິຕາມີນ ​ເອ, ຊີ, ແຄລຊຽມ ​ແລະທາດ​ເຫຼັກ​ອີກ​ດ້ວຍ,
- ໝາກພິກ ເຊິ່ງ​ມີ​ຖິ່ນ​ກຳ​ເນີ​ດ​ ໃນ​ທະວີບອາ​ເມ​ຣິ​ກາ​ໃຕ້ ​ມີ​ຄົນ​ຕ່າງ​ນຳ​ເຂົ້າມາ​ໃນ​ຂົງ​ເຂດ​ອາຊີແຕ່​ດົນ​ນານ​ແລ້ວ, ຫຼັກຖານນີ້ ເປັນການຢືນຍັນຈາກຕ່າງປະເທດ ແຕ່ໃນ ປີ ໒໐໐໙ ທີ່ຜ່ານ, ມີການຢືນຢັນຈາກຫຼາຍຝ່າຍວ່າ ມີຕົ້ນໝາກພິກໃຫຍ່ທີ່ສະໜາມກີລາແຫ່ງຊາດ ຫຼັກ ໑໖ (ສະໜາມກິລາຊີເກມ) ແຕ່ວ່າທາງຜູ້ກໍ່ສ້າງສະໜາມກິລານັ້ນໄດ້ທໍາການປໍ້າຖິ້ມ, ເລື່ອງນີ້ ມີການໄປສອບຖາມກັບຄົນທ້ອງຖິ່ນນັ້ນ ຢັ້ງຢືນວ່າມີຕົ້ນ ໝາກພິກໃຫຍ່ແທ້ໆ ດຽວນີ້ບໍ່ເຫັນ, ທ່ານອາຈານສະຖິດ (ອາຈານສອນທີ່ມະຫາວິທະຍາໄລແຫ່ງຊາດ ດົງໂດກ, ຢູ່ບ້ານໄຊ) ໃຫ້ການວ່າ ເຫັນເຂົາໃນມັນມາໃຫ້ຢູ່, ຫາກເປັນເຊັ່ນນັ້ນຈິງ ກໍເປັນໜ້າເສັຍດາຍຫຼັກຖານປະຫວັດສາດທີ່ສໍາຄັນສິ້ນໜຶ່ງ ເພາະສະຖານທີ່ນັ້ນ ເປັນບ້ານບູຮານກ່ອນປະຫວັດສາດ ຕົ້ນໝາກພິກອາດມີຢູ່ອາຊີ ທີ່ລາວກ່ອນແລ້ວ.

- ໝາກພິກ​ ນັບ​ທັງ​ໝາກພິກຂີ້ຫນູ, ​ມີ​ປະ​ໂຫຍ​ດຫຼາຍ​ທີ່​ສຸດ ເຊິ່ງ​ບໍ່ພຽງແຕ່​ໃຫ້​ຄວາມ​ເຜັດ​ຢ່າງ​ດຽວ, ​ມັນ​ຍັງ​ເພີ່ມ​ສານ​ແຫ່ງ​ຄວາມສຸກ “ເອັນ​ໂດຣຟີ​ນ”​ ໃຫ້ແກ່ຜູ້​ທີ່​ມັກ​ກິນ​ເຜັດ. ນອກ​ນັ້ນຍັງບັນ​ເທົາ​ອາການ​ເຈັບ​ປວດ, ​ໄຂ້ຫວັດ, ລົດຜ່ອນ​ການ​ມີນ້ຳມູກ. ຂະນະ​ດຽວກັນຍັງ​ສາມາດ​ລະລາຍ​ຂີ້ກະ​ເທີ່​ ນຳອີກ. ສຳລັບ​ຄົນທີ່​ມີ​ອາການ​ຫອບ​ຫືດ, ກິນ​ໝາກພິກ​ແລ້ວ​ຈະ​ດີ​ຫລາຍ ​ເພາະ​ຈະ​ເຮັດ​ໃຫ້​ຫຼອດລົມ​ຂະຫຍາຍຕົວ​ໄດ້​ດີ ແລະ ບໍ່ຫົດ-​ເຄັ່ງ. ດັ່ງນັ້ນ, ຜູ້​ໃດ​ເປັນ​ພະຍາດ​ຫອບ​ຫື​ດ, ມີ​ອາການ​ພູມ​ແພ້ຕ້ອງ ຈຳເປັນຮັບປະທານອາຫານທີ່ມີສ່ວນປະກແບດ້ວຍໝາກພິກເປັນ​ປະຈຳ​ຈະ​ດີ​ຂຶ້ນ.

- ໝາກພິກ ຍັງ​ສາມາດ​ລົດຜ່ອນ​ປະລິມານ ​ຄໍ​ເຣດສະເຕີຣອລໄດ້​ອີກ ຈາກ​ການ ວິ​ໄຈ​ ຂອງ​ນັກວິ​ທະຍາ​ສາດ ​ເຫັນ​ວ່າຫມາກພິກສາມາດ​ເພິ່ມ​ອຸນຫະພູມ​ໃນ​ຮ່າງກາຍ​ຂອງ​ຄົນ​ເຮົາ​, ມີ​ປະ​ໂຫຍ​ດ​ໃນ ​ການ​ຄວບ​ຄຸມ​ນ້ຳໜັກ. ເມື່ອ​ກິນ​ໝາກພິກ ຈະ​ບໍ່​ເຮັດ​ໃຫ້​ຄົນ​ເຮົາ​ຮູ້ສຶກ​ຢາກ​ຂອງ​ຫວານ, ຂະນະ​ດຽວກັນ​ກໍ​ຍັງ​ສາມາດ​ລົດຜ່ອນ​ຄວາມ​ສ່ຽງ​ໃນ​ການ​ເກີດ​ໂຣກ​ມະ​ເຮັງ​ອີກ​ດ້ວຍ.

No comments:

Post a Comment